Hashimoto hastalığında dikkat edilmesi gerekenler
Hashimoto nedir? Bu hastalığa neden olan faktörler ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Bağışıklık sisteminde ortaya çıkan bir tiroid bezi iltihabı olan hashimoto otoimmün hastalıklardan biri olarak tanımlanır. Otoimmün hastalıklarda vücut kendi dokusunu yabancı doku olarak algıladığından bağışıklık sistemi virüs, bakteri, mantar ve parazit gibi antikorları tiroid bezine yönlendirerek bu dokuyu yok etmeye çalışır. Hashimoto hastalığında da vücut tiroid bezini yok etmeye çalıştığı için meydana gelen hasar sonucunda iltihap oluşur ve tiroid bezi yeterli miktarda tiroid hormonu üretemez hale gelir.
Hipotiroidinin, yani az çalışan tiroidin de en yaygın nedenlerinden biri olduğu için hashimoto hipotiroidi hastalarının birçoğunda sıklıkla görülür.
Vücut fonksiyonlarını düzenlemek, vücut ısısını ayarlamak ve enerji üretimini sağlamak gibi temel fonksiyonları olan tiroid hormonu vücutta yeteri kadar salgılanmadığında metabolizma hızı yavaşlar, kendinizi yorgun hisseder ve daha sık üşürsünüz.
Hashimotoya yol açan faktörler neler?
Hashimoto hastalığına tüm yaş gruplarında rastlanmakla beraber 30-50 yaş aralığında daha sık görüldüğü söylenebilir. Hamilelerin %2.5’ini etkileyen bu hastalık, Cincinnnati Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre migren semptomlarına sahip kişileri %21 oranında daha fazla etkiliyor. Genetik yatkınlık, enfeksiyonlar, stres, hormonlar, iyot tüketim miktarı, radyasyona maruz kalma ve cinsiyet ise hastalığın ortaya çıkmasında etkili olan diğer önemli faktörler.
Hashimoto tedavisi nasıl olur?
Hashimoto tedavi ile tamamen ortadan kaldırılabilir bir hastalık olmasa da hormon seviyelerini yeniden dengelemek amacıyla ilaç tedavisi uygulanır. Ayrıca stres düzeyini azaltmak ve bütünsel tıp uygulamaları da hashimoto semptomlarını iyileştirmede etkili olan yöntemlerden.
Peki ya beslenmenin hashimoto üzerindeki etkisi ne? Türk araştırmacılara göre hashimotolu bireylerin %75’inden fazlası laktoz intoleransına sahip. Ayrıca bazı hastalar diyetlerinden gluteni çıkardığında hastalık semptomları önemli derecede azalıyor. Şimdi hashimoto ve beslenme arasındaki ilişkiye daha ayrıntılı bir şekilde değinelim ve diyet değişikliği ile hashimoto semptomlarını azaltmanın yollarına göz atalım.
1-Bazı besinleri azaltmak
Tiroid problemlerinin yaygın tetikleyicileri arasında yer alan kafein, şeker, alkol ve rafine karbonhidratları azaltmak hashimoto semptomlarının hafiflemesine yardımcı olur. Bu besinlerden uzak durmak genel sağlığı da olumlu etkiler.
2-Soya ürünlerinden kaçınmak
Eğer hashimoto hastalığına sahipseniz soya sosu, soya fasulyesi, tamari sos vb. soya ürünlerinden uzak durmaya çalışmalısınız. Çünkü soya ürünleri hücre reseptörlerini etkileyebilir ve bu doğrudan hormon sisteminizi bozabilir.
3-Guatrojenik besinlerin tüketiminde dikkatli olmak
Brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası, soya fasulyesi, su teresi, lahana, turp, çilek ve yer fıstığı gibi besinlerde bulunan guatrojenler insanlardaki hormonlara benzediklerinden tiroid işlevini olumsuz yönde etkilerler. Bu yüzden eğer tiroid probleminiz varsa guatrojen içeren besinlerden olabildiğince uzak durmalı ve tükettiğiniz zamanlarda da çiğ şekilde değil, pişirerek yemelisiniz.
4-Stres kontrolünü sağlamak
Yüksek kortizol seviyeleri düşük tiroid fonksiyonlarıyla doğrudan bağlantılı. Yani denebilir ki tiroid problemlerini kontrol altına almada stres hormonu olarak da bilinen kortizol hormonunun yüksek miktarda salgılanmaması gerekir. Stres yönetimi için yoga, meditasyon ya da doğa yürüyüşleri yapmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca B ve C vitaminleri açısından zengin bir diyet uygulamak da kortizol seviyesini kontrol altında tutmanıza yardımcı olacaktır.
5-Prebiyotik ve probiyotik takviyesi almak
Sağlıklı bir şekilde çalışan tiroidler ve sağlıklı bağırsaklar arasında da önemli bir ilişki var. Bu sebeple bağırsak sağlığınız üzerinde olumlu etki gösterecek olan prebiyotik ve probiyotiklere diyetinizde yer vermeniz hem tiroid fonksiyonlarınızı hem de genel sağlık durumunuzu iyileştirir.
Ahmetozturk Ahmetozturk Faydalı yazı teşekkürler
30.11.2018Adil Kulceci Bu hastalığı 3-4 yıldır taşıyorum. Hiç böyle aydınlatılmamıştım. Teşekkür ederim.
04.12.2018Büşra Kayran Bana da 1 yıl önce bu teşhis konulmuştu ve ne yiyip ne yemiycegimi bilmiyodum bu kadar, çok teşekkür ederim..
06.03.2019Diyetkolik DestekMerhaba Büşra Hanım :) Yorumunuz için teşekkür ederiz. Yardımcı olabildiysek ne mutlu bize :) 08.03.2019