Vejetaryen Beslenme
Sebze, meyve ve tam tahıllarca zengin içeriğe sahip olmasından dolayı lif içeriği yüksek, kalorisi ve kolesterol seviyesi daha düşük bir beslenme tarzıdır. Bunun yanı sıra hayvan sevgisi, kültür, dini görüş gibi manevi nedenlere bağlı olarak da tercih edildiği görülebilir.
Vejetaryen terimi genelde sadece et yemeyen bireyler için kullanılır. Ancak beslenme-tipi-ve-vejetaryen-diyeti"> vejetaryen beslenmenin 6 tipi bulunur:
- Semi- vejetaryen: Kırmızı et tüketimi yoktur, balık ve tavuk tüketir.
- Pesketaryen:Kırmızı et ve tavuk tüketimi yoktur, Sadece balık tüketir.
- Lakto-ovo vejetaryen: Kırmızı et, tavuk, balık tüketimi yoktur, süt ve süt ürünleri, kalori/yumurta"> yumurta tüketir.
- Lakto vejetaryen: Kırmızı et, tavuk, balık, yumurta tüketimi yoktur, sadece süt ve süt ürünleri tüketir.
- Ovo vejetaryen: Kırmızı et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri tüketimi yoktur, sadece yumurta tüketir.
- Vegan: Kırmızı et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri, yumurta gibi hiçbir hayvansal besin tüketimi yoktur.
Vejetaryen Beslenme Neden Tercih Edilir?
Vejetaryen beslenme tarzının tercih edilmesinin birçok nedeni vardır. Semi-vejetaryen bireyler, daha sağlıklı olduğunu düşündükleri için bu şekilde beslenmeyi tercih eder. Sebze, meyve ve tam tahıllarca zengin içeriğe sahip olmasından dolayı lif içeriği yüksek, kalorisi ve kolesterol seviyesi daha düşük bir beslenme tarzıdır.
Bunun yanı sıra hayvan sevgisi, kültür, dini görüş gibi manevi nedenlere bağlı olarak da tercih edildiği görülebilir.
Vejetaryen Beslenme Ne Kadar Sağlıklı?
Her ne kadar sağlıklı olarak algılansa da, özellikle çocukluk çağında gelişime katkısı olan bazı vitamin ve minerallerin eksikliğine neden olabilir. Çocukta veya yetişkinde, vejetaryen beslenme tarzı benimsendiyse; kalsiyum, demir, çinko, B12 vitamini ve protein eksikliği görülebilir. Bu nedenle vejetaryen bireylerin doktor kontrolünde olması ve düzenli olarak ilgili vitaminlerin ve minerallerin testlerini yaptırması önemlidir.
İlk yorumu sen yap